Üye Girişi
E-Posta:
Şifre:
Beni Hatırla |
Yeni Üyelik | Şifremi Unuttum!
Uzmanına Danışın » multipl miyeloma
Başlık : multipl miyeloma
Gönderen : Gizli   Tarih : 17/11/2011
Soru : İyi günler, babam multiple myeloma hastası göğüste şiddetli ağrıyla doktora başvurdu ve kaburgada kitle olduğu belirtildi.Ameliyatla kaburga alındı ve biyopsi sonucunda hemotoloji bölümüne yönlendirildik.Hemotoloji bölümü de radyoterapi uygulanmasını uygun gördü. Radyoterapi tedavisinden sonra kemoterapi göreceği belirtildi. Ancak babamda hepatit c sarılık hastalığı (taşıyıcı) olduğu için önce bunun tedavisinin yapılması istendi. Lavmudin zeffix diye bir ilacı kullanmaya başladı.Ancak bir hafta önce idrarında kan geldi ve burnunda kanama oldu.Bununla ilgili kalın bağırsağından parça alındı biyopsiye gönderildi ancak sonuçlar henüz belli değil. Karaciğer bölümünde gittiği doktor bu kanamanın radyoterapiden kaynaklandığını belirtmiş.Hemotoloji bölümündeki doktor ise radyoterapinin sadece kaburga bölümüne uygulandığını kanamanın bununla ilgili olmadığını belirtmiş. Acaba bu kanama ilacın yan etkisi olabilirmi.Bir de radyoterapiden önce sarılık için tedavi uygulanmalımıydı.Sarılık tedavisi tamamlanmadan kemoterapiye başlayabilirmi.Bu konuyla ilgili yardımcı olabilirmisiniz?
Cevap : Değerli Hasta Yakınımız,

Anlatttığınız kadarıyla hastada bizim "plazmasitom" adını verdiğimiz , Multiple Miyeloma tutulumu mevcut. Doktorunuzun önerdiği tedavi tamamen uygundur.

Hastaya mutlaka ek tetkikler yaparak kemik iliği tutulumu olup olmadığına bakılmıştır. Tedavi için hastanın karaciğer fonksiyonlarına ve rezervine bakılmasıda son derece gerekli. Kanama konusunda yorum yapmak için yeterli bilgim yok, ancak hematologunuzun fikrine katılıyorum.Lokal radyorerapinin kanama yapma riski azdır. Anti-viral tedavi nadirende olsa yan etki yapabilir ancak tamamen bağımsız başka bir nedende olabilir. Sonuçta Hepatit C karaciğer hasarı yapan bir hastalık.

Bir çok ilaç karaciğerde metabolizma olduğu için , doktorunuz hastalığın tedavisini önermiş.

MM için verilecek ilaçlar hastalığın aktive olmasına neden olabilir.Bu nedenle tedbirli davranmış. Sanıyorumki bir süre sonra tedaviye başlayacaktır.

Saygılarımla

Prof.Dr.Birol Güvenç
Yayınlar

1.22 MB

449 KB
494 KB

505 KB
578 KB

656 KB